Sikses Kivoi

Sikses Kivoi

maanantai 29. huhtikuuta 2013

Piirakoita

Täs on tullut viime aikoina vähän leivottua piirakoita. Pakastimesta marjoja vähemmäksi. 
Mulla on kaksi pakastinta, toinen on varastossa ja toinen sisällä. Ovat sellaisia pienempiä arkkupakastimia. Jotkut sulattelee niitä talvisin, saa viedä pakkasella tuotteet pihalle. Mut mä sulatan kesäisin, kun olen saanut niitä tyhjemmäksi niin siirrän loput toiseen ja sulatan toisen, eikä sillä ole sit kiirettä kun talvellahan se täytyy tehdä samantien mut kesällä se sulailee siellä itsekseen ja sit sen vaan käy pyyhkimässä kuivaksi.

Mustikkapiirakkaa rahkatäytteellä.



Tän piirakan tein joskus aikasemmin ja näinkin voi käydä: näette varmaan nuo keltaiset raidat? Unhohdin laittaa munan tohon rahkatäytteeseen ja huomasin se sit vasta kun olin tätä uuniin laittamassa et muna puuttuu, no laitin sen sit tohon päälle. Sekottelin sitä sit tossa ja jäi sit näkymään nuo keltuaiset mut ei se makua haitannut. Velipoikakin tuli just sillo käymään eikä hänkään valittanut.
 


Nam nam sit on tällanen hyvä marenkipiirakka vadelmatäytteellä. Laitanpa tän piirakan ohjeen tohon loppuun. Helppo tehdä.
 


Vadelma-marenkitorttu

150 gr margariinia tai voita sulatettuna
2 keltuaista
1 dl sokeria
1 dl maitoa
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl kookoshiutaleita tai mantelirouhetta

Päälle:
4-5 dl vadelmia tai muita marjoja

Marenki:
2 valkuaista
1½ dl sokeria
1 tl vanilliinisokera

Pinnalle:
mantelilastuja

1. Sekoita jäähtyneen rasvasulan joukkoon keltuaiset, sokeri ja maito.
2. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita taikinaa vain sen verran, että aineet tasoittuvat.
3. Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun piiras- tai irtoreunaiseen vuokaan
4. Ripottele päälle vadelmat
5. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi
6. Lisää sokeri vähitellen koko ajan vatkaten. Mausta merenki vanilliinisokerilla
7. Pursota marenki tortun pinnalle tai levitä se lusikalla pehmeän aaltomaisesti
8. Ripottele pinnalle mantelilastuja
9. Paista torttua 178 asteessa uunin alimmalla ritilatasolla 30-35 minuuttia

6 kommenttia:

  1. Herkullista piirakkaa. Minullakin on kaksi pakastinta, toinen kaappi ja toinen arkku. Sujuu tuo sulattaminen mihin vuodenaikaan tahansa, kuten sinullakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin kesällä ku sulattaa niin sit tuleekin kiiru syödä vanhat marjat uusien tieltä pois.

      Poista
  2. Tota vadelma-mrenkitorttu on pakko kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyl hyvää. Vadelmista tulee sellasia kirpeitä uunissa et niihin tarttee laittaa vähä enempi sokeria, jos tykkää makeasta, muuten se menee kyl ton marengin kanssa.

      Poista
  3. Näyttää herkulliselta, just eilen mietin, että pitäisköhän joskus kokeilla marenkitorttua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi on kyl ihan helppo tehdä, ei tarvi vatkata ku tuo marenki. Lusikalla mä olen sen levittänyt. Eikä ollut mantelilastuja kuten kuvastakin näkyy.

      Poista