Sikses Kivoi

Sikses Kivoi

torstai 6. kesäkuuta 2013

"kuukausimansikka"

Istutin keväällä kuukausimansikan siemeniä ja ei lähtenyt kuin yksi kasvamaan. Sitä sitten olen vaalinut ja ihmetellyt sen lehtien muotoja et ei ollenkaan ole mansikan lehden näköisiä ja sit kun se alko venymään korkeuttakin. Kasvihuoneessa se on kasvanut pienessä purkissa. Onneksi en sitä vielä ehtinyt/viitsinyt laittaa maahan tai toiseen purkkiin. Mietin et katsotaan ensin mikä on. Paskruohohan se sit onkin, Rusokki nimeltään. Googlasin vähän ja just voi tulla mullan mukana (ihan siis pussimullan) ja leviää kivasti esim. kenkien pohjissa. Joten se joutaa kompostiin. Vaikka kaunis kukka se muuten näytti olevan niissä kuvissa.



Sireenit kukkii ja tuoksuu edelleen ihanasti. Raja-aitana yhteen naapuriin on valkoinen sireeni. Enemmän se taitaa kyllä tänne meillepäin kukkia kun täältä päin se aurinko enemmän paistaa. 



Lila sireeni puska kasvaa meidän pihalla. 



Pinaattikin kasvaa mukavasti penkissä. Ehkä noista vois jo muutaman lehden nappasta. Sain näitä taimia tosta naapurista kun hänen viimevuotinen pinaattinsa oli kylväytynyt penkkiin aika kivasti ja näitä pikkusia oli siellä yltympäriinsä.



Sain sit tuon kiveysreunukset valmiiksi. Isäntä teki mulle tollasen köynnöstuen vanhoista käytetyistä harjateräksistä. Ei kyl taida ihan hyvin näkyä tossa kuvassa... Laitoin ruusupapuja kummallekin puolelle kasvamaan. En ole sitäkään koskaan kasvattanut mut on kuulemma kaunis kukkiessaan ja satoakin tuottaa hyvin ja kasvaa korkeeksi ja peittäväksi. 



Vähän on laatoitus vielä vaiheessa, näkyy tota hiekkaa vielä tossa laattojen päällä. Noh "laattoja" eli tollasia tasasia kiviä sekä muutama raparperilaatta. Noiden laattojen väliin on sit tarkoitus vähän istutella jotain. Nytkin siellä jotain kivikkokasvia kasvaa, kun siirsin etupihalta. Ja yks mansikka kukki paraikaa joten en raaskinut sitä sieltä pois siirtää.



Laitoin kivien alle sekä vähän tohon eteenkin kangasta...mitä se nyt lienikään...juurikangasta ehkä. Noh kumminkin sit sen päälle vähän hiekkaa niin ei sit kasvaisi tota rikkaruohoja kivien väliin ja edestäkin on sit kivempi ajaa ruohonleikkurilla. Katsotaan miten toimii. 



En viitsi tota isoa kukkapenkkiä joka ääreltä "kivettää" vaan loput sit kanttaan lapiolla. Tän kuvan oton jälkeen leikattiin nurmikko ja on kyl sit siistimmän näköinen. Ja ajoin sit sammakon yli. Ei ne kyl paljoa väistele. Pikkusammakkoja näin muutaman edestä just hyppäävän et niitä osasin sit varoa mut toi iso ei kyl mihinkään lähtenyt, sinne se sit liiskaantui. Isäntä on joskus vetänyt siimaleikkurilla jalat poikki. Ei mukavaa ei.



Rodokin on alkanut kukkia. Tää on sellanen rodo jonka muutama vuosi sitten joku naapuri oli heittänyt tonne metsään, oli jäljellä kolme pitkää oksaa jonka parissa päässä oli pieni lehtitupsu. Näin komeaksi se sitten mulla kasvoi. Ja juurestakin uutta lykkää.

.


Tälle penkin reunukselle vois kans jotain tehdä ni erottuis hiukan paremmin tuolta kuusi- ja tuija-aidan kulmasta.



Lilli tietty uteliaana taas tuli katsomaan et mitä se äiskä nyt siellä polvistuu ja kumartuu. Mut otin vain kuvia näistä ns. mäkimansikoista jotka joskus ovat tulleet meidän pihaan jostain. Ja tässä paikassa ne tykkää olla. Kovasti leviävät ja rönsyjä menee joka paikkaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti