Sikses Kivoi

Sikses Kivoi

lauantai 9. toukokuuta 2015

Jos on kaunista niin ollaan pihahommissa

sieltä löytyy näin keväällä kovasti puuhaa. Kompostin levitys kukkamaalle. Ja sitä kompostia tulee. Mä laitan kaikki jätteet kompostiin mitä pihalta tulee. Osan neulasista kun keväällä haravoin niin laitan kyllä muualle et kaikkea en kompostiin laita. Mut vastoin kompostoinnin sääntöjä laitan kaikki rikkaruohot kompostiin. Mutta mun kompostit muhivat noin 3 vuotta ennenkuin laitan ne maahan. Luulen et siinä ajassa kuolevat ne viheliäisimmätkin rikkakasvit. Kompostorista laitan sen "mullan" vielä vuodeksi tai kahdeksi muhimaan näihin puutarhakomposteihin, hiukan kaivan kuoppaa ja peitän sinne.


Kukkamaan laajennusta tein etupihalla kun alkoi käymään ahtaaksi. Särkyneen sydämen jaoin kun kukki viime vuonna hiukan heikommin edellisvuosiin verrattuna. Olin yllättynyt ja kyllä vähän pelästyinkin kun ensin löin vain lapiolla keskelle ja aloin siitä vääntää erilleen puskaa niin eihän tolla ole niitä juuria ollenkaan, vain tollasia isoja juurakkoja! 
No tosta jakamisesta on nyt kulunut kohta viikko ja hyvin on lähtenyt kasvuun. Et eipä ottanut nokkiinsa jakamisesta. Toivottavasti ei myöskään kukinto sit ota nokkiinsa..
Vuorenkilvetkin jo kukkanuppunsa työntävät lehtien lomasta.
 Kyllä on joku vika näissä mun taimissa kun eivät ole kasvaneet tän suuremmiksi. Laitoin ne jopa aikaisemmin kasvamaan kuin viime vuonna, nyt jo siis helmikuun puolella. En ihmettelisi jos osa taimista olisi huonokasvuisia, silloin voisi olla syynä et olen esim. ollut liian varomaton koulimisessa joidenkin kanssa mutta kun kaikki tomaatin taimet ja kurkun taimet ovat pieniä viime vuotiseen verrattuna. Viime vuonna vein ne jo kasvihuoneeseen toukokuun puolessa välissä kun sisällä ne jo peittivät näkyvyyden ulos. Tosin tossa on muutama uusi laji, keltainen esim. Mutta pari ns. suklaatomaattia on samaa kuin viime vuonna ja eivät nekään ole kasvaneet. Kumminkin kasvupaikka on ihan sama. Taimimullasta en osaa sanoa mitä mulla oli viimevuonna. Nyt on kekkilän. Et onko siinä sit syy...
Nyt sit täytyy mennä taimikaupoille et saisi sit ajoissa satoa. Näistä satoa saa kyllä odottaa varmaan alkusyksyyn. Linnut käyvät tässä itsetehdyssä maljassa vettä juomassa. Nyt on menossa sinne pikkuvarpunen.
 


Tässä on etupihan kukkapenkkiä jälkeen levennyksen. Isäntä laittoi sit uuden reunuksenkin. Käytiin ostamassa tollasia reunakiviä jotka oli ihan helppo laittaa. Edelliset olikin muurattu, jotka olivat myös kauniit. Mut kuulemma suurempitöiset et isäntä sai sit mut ylipuhuttua ja suostumaan näihin reunakiviin.
 

 Vielä kangas röpsöttää reunassa. Laitettiin kangasta kivien ja noiden reunakivien alle estämään rikkakasvien ja heinien työntymisen kivien välistä.


Tässä on sit ennen kuvaa.

3 kommenttia:

  1. Viime keväänä oli lämpimämpi ja aurinkoisempaa kuin nyt. Ainakin meillä on ollut pilvisiä päiviä paljon. Luulen, että sen vuoksi taimet ovat niin pieniä;)

    VastaaPoista
  2. Ehkä sekin voi olla syynä. En kyllä pois noita heitä mut ostotaimiin kyl osaksi täytyy turvautua myös.

    VastaaPoista
  3. Minä epäilen myös, että syy on näissä ailahtelevissa keleissä.

    VastaaPoista