Sikses Kivoi

Sikses Kivoi

torstai 9. toukokuuta 2013

Helatorstai

Tiesitkö että Helatorstai on vuotuinen kristillinen juhla, jota vietetään neljäntenäkymmenentenä päivänä pääsiäisestä Jeesuksen taivaaseenastumisen muistoksi. Taivaaseenastumisesta kerrotaan Apostolien tekojen ensimmäisessä luvussa sekä lyhyesti myös Markuksen ja Luukkaan evankeliumien lopussa. Useimmissa Euroopan maissa päivä on virallinen pyhäpäivä.
Koska pääsiäinen liikkuu muinaisen kuukalenterin mukaisesti, myös helatorstain ajankohta vaihtelee. Se on useimmiten toukokuussa, harvoin kesäkuun alussa. Koska pääsiäinen on aina sunnuntaina, neljäskymmenes päivä siitä on aina torstai. Vuonna 2011 helatorstai oli vasta 2.kesäkuuta, kun vuonna 2012 se oli 17. toukokuuta. ( täältä lisää)

Aamupäivällä ja yöllä on satanut mut sit jo puolen päivän maissa aurinkokin pilkisteli ja pääsi taas pihahommiin multaostojen jälkeen kun käytiin Laitilan Multasormessa kun oli näin helatorstaina auki. 
Laitin sit kasvihuonekurkut multapussiin kasvamaan. Täytyy vaan suojata öiksi. Olen muutenkin siellä olevia taimia harsolla suojannut. Hyvin ovat säilyneet vaikka on lähellä nollaakin käynyt. Sit istutin pari vesimeloniakin paljuun. Samettiruusujen kukintaan menee viel kyl tovi et mietin et pitää varmaan käydä pari kukkivaa ostamassa taimikaupasta. 
Puutarhamessuilta Turusta ostin sellasia ns. japanilaisia ihmekukkia joista ostamiseni jälkeen olen lukenut melkein pelkkää negatiivista juttua. Istutin sit niitäkin pihaan erilaisiin paikkoihin ja yhden ruukkuunkin. Kun on kerran ihmekukka joka kukkii millaisessa maassa tahansa auringosta varjoon ni katotaan miten mulla menestyy.
Eilen sit tuli kans oltua pihalla koko päivän. Nyt sit vielä täytyy odotella noiden kompostien sulamista et pääsee niihin hommiin. Se valmiskaan komposti ei ole täysin sulanut mut olen siitä saanut kukkamaihin leviteltyä hyvän kerroksen.
Tänään onkin pihalla ollut sellasen kuuman nihkeää.


Isäntä muurailee tukiseinää tähän. Käsipelillä kaikki on tehtävä mikään kaivinkone tänne meidän takapihalle ei pääse. Kellarinpurussa varsinkin olis jotain kaivinkonetta tarvittu. Ei taitais edes sellanen pikkanen bobcattikaan mahtua ilman et se ajais jonkun mun kasvin päältä.
 (kts. tunnisteet "puutarhaa" niin sieltä löytää viime syksyn postauksia maakellarin purkamisesta)


 


Tuo muuri menee viel piiloon noin puoleen väliin. Kova homma isännällä viel edessä.
 


Kasvilavoista kaivettiin mullat ylös ja laitettiin suodatinkangas sinne alle kun läheinen kuusi ja pihlaja tunkivat juuriaan sinne. Ilmankos viime vuonna sato oli vähän heikompi. Komiat oli varkaitten juuret. Ruohosipuli siellä yksinään oli jo kasvanut korkeaksi. Tuo toinen lava on vanha lasten hiekkalaatikon kehys.
 


Nämä on viimevuotisia pikkunarsisseja. Nää onkin ekat narsissit kun kukkii tällä hetkellä. Muissa on nuppuja vasta. Ja raparperi pukkaa jo lehteä. 


1 kommentti: